Blog-Bahasa Melayu

6 Cara Mudah Dalam Menguruskan Perubahan Emosi Dan Kesejahteraan Mental

perubahan emosi

Pernahkah anda mengalami ketika di mana emosi anda tidak stabil? Sebenarnya, perubahan perasaan(mood) yang cepat dan drastik yang membuatkan emosi terganggu dan terasa seperti turun naik. Anda sebenarnya tidak bersendirian! Perubahan mood adalah sesuatu perkara biasa yang kebanyakan kita akan alami pada satu ketika dalam hidup kita. 

Kebiasaannya, ia boleh dikesan melalui pelbagai faktor, contohnya seperti apabila berlaku perubahan hormon bulanan, tekanan yang melampau, kurang tidur, atau cabaran kehidupan. Jangan risau! Terdapat beberapa cara berkesan untuk menangani perubahan mood tersebut bagi meningkatkan kesejahteraan emosi anda. 

Mari selami beberapa strategi yang boleh membantu anda mengawal semula emosi dan memastikan kehidupan harian anda tidak terjejas. 

Kesan Tekanan Stres terhadap Emosi dan Kesejahteraan Hidup

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO, 2023), tekanan stres adalah pengalaman biasa yang mempengaruhi semua orang. Cara kita bertindak balas terhadap tekanan memainkan peranan penting dalam kesejahteraan keseluruhan hidup kita (1). Bagi sesetengah orang, tekanan yang ringan malah boleh bertindak sebagai pemangkin motivasi, mendorong kita untuk cemerlang. Walau bagaimanapun, setiap orang mempunyai tahap yang berbeza-beza dalam menangani stres. Bagi mereka yang mempunyai toleransi tekanan yang lebih rendah mungkin akan lebih terkesan (1).

Memandangkan tekanan memberi kesan kepada minda dan badan, adalah penting untuk mengutamakan kesejahteraan mental kita. Tekanan yang berlebihan boleh menghalang kita mencapai ketenangan dan mengakibatkan ketidakstabilan emosi, yang membawa kepada gejala seperti kebimbangan, kerengsaan, dan kesukaran menumpukan perhatian. Tambahan pula, tekanan boleh mengganggu selera makan kita. Ia berpotensi menyebabkan sakit perut, gangguan tidur dan masalah kesihatan secara keseluruhan (1).

Perubahan emosi merupakan sesuatu perkara yang biasa berlaku dalam kalangan wanita. Emosi yang tidak stabil boleh tercetus disebabkan oleh pelbagai faktor seperti sindrom pra-haid, kehamilan atau permulaan menopaus. Keadaan stres melampau atau pengambilan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan emosi kita tidak stabil. 

Apa sebenarnya yang terjadi di sebalik perubahan mood ini? Secara umumnya, ia disebabkan oleh perubahan hormon di dalam badan kita, khususnya hormon estrogen dan progesteron. Hormon ini mempunyai pengaruh yang besar dalam badan kita kerana ia memberi kesan kepada pengeluaran serotonin, hormon yang mempengaruhi mood kita. Kadar serotonin yang lebih tinggi secara amnya bermakna individu akan mempunyai emosi yang lebih baik, manakala tahap yang lebih rendah boleh menyebabkan kita merasa sedih.

Fig 1: Managing mood swings with meditation exercises
Fig 2: Effective approach to manage mood swings using synthetic forms of estrogen and progesterone
Fig 3: Manage mood swings by getting enough sleep

Strategi Berkesan untuk Pengurusan Emosi Melalui Pengubahsuaian Diet

Satu pendekatan yang berkesan bagi pengurusan emosi ialah dengan mempertimbangkan penggunaan ubatan sintetik seperti estrogen dan progesteron. Selain itu, terdapat juga tumbuhan herba seperti kacip fatimah (Labisia Pumila), Bidadari Putih (Pueraria Mirifica) yang sarat dengan kandungan aktif seperti phytoestrogen yang bertindak seperti hormon estrogen dan membantu meningkatkan tahap serotonin. Pengambilan suplemen herba seperti ini berkemungkinan berkesan dalam menstabilkan mood. 

Alternatif lain bagi meningkatkan mood secara semula jadi pula ialah dengan menggabungkan makanan berprotin tinggi ke dalam diet anda. Pengambilan makanan omega-3 seperti ikan sardin dan tuna terutamanya boleh memberi manfaat untuk peningkatan mood lebih baik dan kesihatan jantung (4). Selain itu, makanan yang diperkaya dengan serat dalam diet anda juga boleh membantu mengekalkan mood yang stabil (4). Sesetengah laporan mencadangkan bahawa pengurangan gula, alkohol, dan kafein boleh menyumbang kepada perubahan mood lebih baik, kerana jika tidak, ia mempunyai kesan perangsang dan kemurungan pada mood kita (5).

Pendekatan Lain Melalui Perubahan Gaya Hidup

Terdapat beberapa aktiviti yang boleh membantu mengurangkan tekanan stres dan menaikkan semangat anda. Sebagai contoh, dengan melakukan meditasi, yoga dan relaksasi. Ini bukan sekadar kata kunci; ia adalah kaedah yang telah dicuba dan terbukti berkesan untuk mengurangkan tekanan stres dan meningkatkan mood anda secara keseluruhan. 

Selain daripada itu, emosi boleh terjejas apabila anda tidak mendapat rehat dan tidur yang mencukupi. Ya, tidur itu penting! Pastikan anda mendapat 7-8 jam waktu tidur setiap malam untuk mendapat rehat yang secukupnya. Di samping itu, bagi mendapatkan tidur yang lebih lena, pertimbangkan untuk mencipta persekitaran tidur yang selesa, gelap dan sejuk, atau pasangkan beberapa lagu yang menenangkan dan perlahan untuk dimainkan sewaktu tidur.

Tambahan lagi, aktiviti fizikal yang dilakukan secara konsisten di dalam rutin harian sekurang-kurangnya 30 minit mampu meningkatkan mood anda. Senaman yang kerap  akan membantu badan kita untuk membebaskan hormon endorfin, iaitu hormon ajaib yang boleh memberikan kesan positif pada hari kita. Hormon endorfin terkenal dengan keupayaannya untuk mengurangkan rasa sedih, meningkatkan mood, daya ingatan, dan tahap tenaga anda secara keseluruhan. 

Dalam menjalankan pengurusan emosi memerlukan seseorang peka terhadap emosi sendiri, kesabaran dan komitmen, hal ini kerana, pengabaian emosi yang tidak stabil menjurus pada kesihatan mental yang tidak baik. Dengan pengubahsuaian diet dan gaya hidup, anda akan lebih bijak mengawal emosi di masa akan datang dan mampu menjalani kehidupan yang lebih bahagia dan terurus.

Dalam usaha menjalankan pengurusan emosi, kepekaan terhadap perasaan diri, kesabaran, dan komitmen sangat penting. Hal ini kerana pengabaian terhadap emosi yang tidak stabil dapat kesan yang negatif pada kesejahteraan mental. Dengan membuat penyesuaian dalam diet dan gaya hidup, anda dapat lebih terampil dalam mengendalikan emosi di masa depan dan hidup dengan lebih bahagia dan teratur.

Rujukan:

  1. World Health Organization. (2023. February 21). https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/stress
  2. Cronkleton, E. (2021, September 23). What causes mood swings in females? https://www.medicalnewstoday.com/articles/mood-swings-in-women#definition
  3. Smith, S. T. (2017, November 14). How to Manage Mood Swings Naturally. https://www.everydayhealth.com/emotional-health/how-manage-mood-swings-naturally/
  4. American Academy of Pediatrics. (n. d.). Your family’s mental health : 10 ways to improve mood naturally. http://www.med.uvm.edu/docs/your_familys_mental_health_10_ways_to_improve_mood_naturally/nipn-documents/your_familys_mental_health_10_ways_to_improve_mood_naturally.pdf?sfvrsn=72cb4aa3_0
  5. Holland, K. (2019, December 5). What Causes Extreme Mood Shifts in Women?. Retrieved on September 16 from https://www.healthline.com/health/mood-swings-in-women

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *