Blog-Bahasa Melayu

“Superfood” Terbukti Melawan Selesema: Cendawan Susu Harimau dan Elderberi Hitam

Pertahanan Alam Semula Jadi Terhadap Wabak Selesema Bermusim di Malaysia

Selepas tiga tahun era Pandemik Covid-19 berlalu, orang awam sekali lagi kembali fokus dan bimbang terhadap kesihatan mereka. Usaha mencari ubat semula jadi dan berkesan untuk memerangi penyakit bermusim seperti selesema semakin mendapat perhatian. Antara makanan ‘superfood’ yang makin dikenali dikalangan ubat-ubatan tradisional ialah Cendawan Susu Harimau dan Elderberi Hitam. 

Menurut akbar The Star, Persekutuan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia melaporkan bahawa Malaysia mengalami wabak selesema bermusim, yang lazimnya berlaku dan memuncak dari bulan Mei hingga Julai dan November hingga Januari. Dalam tempoh 24 minggu pertama 2023, 18.45% daripada spesimen yang diuji, didapati positif influenza. Menteri Kesihatan Dr. Zaliha telah memaklumkan kepada orang ramai bahawa wabak ini boleh berlaku sepanjang tahun, menjejaskan semua peringkat umur [1]. Menurut data Jabatan Penyelidikan Statista 2021, penyakit pernafasan disenaraikan pada kedudukan kelima sebagai sebab utama peningkatan kemasukan ke hospital di Malaysia [2]. 

Selain itu, akbar The Sun Daily melaporkan bahawa 79% rakyat Malaysia kini lebih prihatin pada kesihatan mereka dan bersedia untuk membeli atau mengambil makanan tambahan untuk meningkatkan kesihatan badan mereka selepas wabak [3]. Istilah 'selsema biasa' dan 'selesema' telah lama digunakan secara bergantian kerana gejala yang dikongsi bersama. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai definisi yang berbeza. Secara amnya, istilah 'selesema' merujuk kepada penyakit yang disebabkan oleh virus influenza, manakala selesema biasa disebabkan oleh pelbagai jenis virus yang menyerang sistem imun badan [4].

Memahami Influenza dan Menguatkan Imuniti

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mentakrifkan influenza (selesema) sebagai jangkitan pernafasan akut yang disebabkan oleh pelbagai jenis virus influenza. Terdapat empat jenis virus influenza yang diketahui: A, B, C, dan D, tetapi yang paling umum ialah Influenza A dan B, kerana ia boleh membawa jangkitan wabak kepada manusia. Namun, Influenza A tidak terhad kepada manusia sahaja; ia juga boleh menjejaskan spesies lain seperti burung dan babi, manakala virus Influenza B kebanyakannya ditemui pada manusia [5]. Oleh itu, individu yang terdedah kepada selesema harus mengutamakan mendapatkan sumber vitamin dan makanan diperkaya dengan antioksidan untuk meningkatkan imuniti mereka terhadap virus ini. 

Orang yang mengalami simptom selesema sering dinasihatkan untuk kekal terhidrasi dan menyediakan makanan berkhasiat dalam makanan harian mereka. Sebagai contoh, penyediaan makanan seperti sup ayam, buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C sangat digalakkan. Makanan yang berkuah boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk melegakan sakit tekak dan melegakan kesesakan hidung kerana kehangatan dan kandungan nutrisinya, termasuk protein, zat besi, dan antioksidan [6]. Tambahan pula, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang diperkaya dengan vitamin C membantu menguatkan sistem imun dan mengurangkan simptom selesema dan selsema [6].

Memandangkan trend makanan tambahan terus mendapat sambutan, seperti yang dilaporkan oleh berita tempatan, lebih ramai orang beralih kepada suplemen berbanding mengambil makanan berkhasiat. Oleh kerana permintaan pasaran yang semakin meningkat ini, banyak syarikat telah membangunkan pelbagai jenis suplemen kesihatan. Untuk menangani kebimbangan berterusan selesema bermusim, banyak produk suplemen kesihatan menggabungkan bahan-bahan popular seperti buah Elderberi Hitam dan Cendawan Susu Harimau.

tiger milk mushroom

Manfaat Elderberi Hitam dan Cendawan Susu Harimau

Elderberi Hitam ialah sejenis beri yang terkenal dengan rupanya yang bulat, berkilat, ungu gelap, yang dikaitkan dengan sifat anthocyanin. Elderberi Hitam diperkaya dengan pelbagai vitamin dan unsur surih, dengan penekanan khusus pada sebatian aktifnya, flavonoid (sebatian fenolik). Kajian ini telah dijalankan secara meluas dan didapati buah elderberi mempunyai sifat antioksidan, anti-diabetes, anti-radang dan pemodulasi imun. Oleh itu, penggunaan elderberi hitam dalam suplemen perubatan hari ini menawarkan faedah yang ketara untuk kesihatan pernafasan, kardiovaskular dan mental. Ia diiktiraf sebagai pertahanan terhadap selesema biasa dan selesema [7]. 

Sementara itu, Cendawan Susu Harimau, yang juga dikenali sebagai “Cendawan Susu Rimau,” menawarkan set kesan berfaedahnya yang tersendiri. Penyelidikan terkini telah menunjukkan bahawa suplemen Cendawan Susu Rimau berkesan meningkatkan kesihatan pernafasan, meningkatkan imuniti, dan meningkatkan tahap antioksidan [8]. Sklerotium Cendawan Susu Rimau kaya dengan karbohidrat, protein, dan serat makanan. Ia juga mengandungi tahap lemak, gula, dan kalori yang rendah. Akibatnya, ia dianggap sebagai spesies yang mempunyai nilai khasiat yang tinggi dan kerap digunakan dalam perubatan tradisional [9].

Kesimpulannya, dengan teknologi hari ini terdapat banyak cara untuk menangani selesema. Anda boleh memilih antara diet berkhasiat dan makanan tambahan, tetapi perkara utama adalah untuk memastikan diri anda terhidrasi dengan meminum banyak air. Hidangan seperti sup ayam dan hidangan berkuah lain juga dianggap sebagai sumber cecair penghidratan berperisa yang boleh dipilih. Menggabungkan makanan yang kaya dengan Vitamin C, antioksidan yang tinggi dan nilai pemakanan yang tinggi sangat bermanfaat untuk orang yang mengalami gejala selesema. Walaupun suplemen tidak boleh menggantikan makanan secara keseluruhan, namun, ia boleh membekalkan badan dengan vitamin dan mineral tambahan untuk mengurangkan gejala yang sedia ada.发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注